
Helenas sallad Niçoise
I kväll bjöds det på fin middag igen. En mer eller mindre spontan tre-rätters signerad Helena Lindblad.
Till bords hade vi även Sofia & Niklas som på nåt märkligt sätt kommit över hela 2 kilo Tonfisk kvällen till ära.
Förrätt: Tonfisk med syrade grönsaker.
Syrade grönsaker:
1tsk Vitvinsvinäger
1/2 dl Socker
5 hela Nejlikor
1 Vitlöksklyfta
1/2 riven Chili
Koka tills Sockret smält. Svalna av. I med strimlade grönsaker och låt stå minst en timme innan servering.
Dressing.
1 tsk riven Ingefära
2tsk Socker
1/2 finhackad Chili
1 Vitlök riven / pressad
2 msk hackade Koriander
skal + saft från 1st Lime
1 msk Fish Sauce
1 msk Soja
– Vänd Tonfisken i sesamfrö, stek på hög värme i Smör + en skvätt Sesamolja. Salta och peppra.
Varmrätt: Helenas sallad Niçoise.
Grovt skurna valfria grönsaker.
1 Citron skal och saft
3 klyftor Vitlök
1 burk Sardeller (Delade)
1/2 kruka Timjan (Finhackad)
1 skvätt Olivolja
OBS! Inget Salt!
Blanda rubbet. Ett par varv peppar på kvarnen, låt stå i ca 30 minuter.
Fräs på i en riklig klick smör. Stek Tonfisken hastigt i Smör och Olivolja, sen in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är ca 31-36 grader.
Fusk-aiolisås
4 msk Hellmans majonäs (OBS HELLMANS!)
1 msk Vitvinsvinäger
1 msk Creme Fraiche
1 Vitlöksklyfta
1 pkt Saffran
Salt och Peppar
Blanda ihop och smaka av.
Dessert: Fia & MingMings bärpaj.
Deg.
Smält 125g smör.
3dl Mjölk
1/2 tsk Bakpulver
2 msk Socker
1/2 msk Sirap
1 tsk Vaniljsocker
Blanda rubbet och sen i med det smälta smöret.
Fyllning.
500g Bär
1 påse vaniljsås (Marsan)
2 msk Socker
Klickar med smör (Ca 25g)
Skal från 1 Citron + saft från 1/2 Citron
Tryck ut pajdegen i en form. I med alla bär.
Grädda i ca 30 min, riv sedan över Citronskalet och pressa över saften.
Bonus:
Maräng.
4 Äggvitor
Ca 1dl Socker
VIspa till hårt skum, vänd ner socker och fortsätt vispa en stund.
Grädda i ca 15 min på 150 grader.
Dessert-kocken Li-Ming ser ganska nöjd ut, med all rätt!
Om Krister Lindholm
Krister är uppväxt i Linghed, en mindre ort utanför Falun i Dalarna. Han lever tillsammans med sin sambo Helena och sin hund Mac i en lägenhet i Falun.
Yrkesmässigt är Krister sedan 2023 VD på reklam och marknadsföringsbyrån Cu29 i Falun där han delar ägarskapet med Marcus Hanser, Mikael Morén och Andrej Rosén.
Krister har jobbat med allt från lagerarbete till att gräva gravar. Under 15 år jobbade han tajt med hårdrocksbandet Sabaton från Falun, men valde att lämna det för ett jobberbjudande på en annan reklambyrå i Falun.
Innehållet på denna sida sträcker sig ända tillbaka till 2007 och kvaliteten på det mesta är under all kritik, men för Krister är det en levande dagbok så ta allt för vad det är, och ha skoj.
/Hälsar Krister Lindholm