Apple Watch Series 6

En typ av recension: Apple Watch Series 6

Ända sen Apple visade upp den allra första modellen av Apple Watch hösten 2014 så har jag sneglat på den och tänkt i banorna att ”Jag kommer nog kanske snart på varför jag behöver (villhöver) en Apple Watch” och köper en då jag helt enkelt har råd med den. Ungefär så. Och eftersom den första modellen var ganska simpel, hade en del stora problem som en extremt dålig batterikapacitet + att som smart klocka så var den ju relativt dum måste man ju erkänna.

Men, det var ju en helt ny pryl, och dessutom från Apple. Är man pro Apple så som jag är blir det automatiskt ett sug efter varje ny produkt de släpper. Och såklart även efter en Apple Watch.

Genom åren har jag ganska regelbundet fallit tillbaka till ett sug efter en Apple Watch. Min sambo är nog troligen det mest pålitliga vittne om detta då hon retat mig otaliga gånger över att jag för klockan på tal om och om igen. Men aldrig slår till. Hon har dessutom vart säker på att jag en dag kommer köpa en, frågan är bara när.

Jag har dessutom blivit ordentligt varnad att köpa en så här klocka. Många har beklagat sig för att den är kass, dåligt batteri, man kan inte göra så mycket med den etc etc. Detta är såklart folk med lite för mycket pengar i kombination med att de kanske rent av har en PC eller en Samsung-telefon. Ganska icke trovärdiga alltså.

Den kanske allvarligaste varningen fick jag för ungefär ett år sedan, av en god vän som äger precis varenda Apple-pryl du kan tänka dig. Precis som jag,
Han har dessutom rätt så bra allmänkoll på vad som är och vad som inte är.
En högst trovärdig källa alltså.

Varningen bestod i att ”Klockan kommer ta kål på mig med alla dessa notiser hela tiden, jag är alltid uppkopplad och det är för enkelt att bara kolla mailen, svara på alla meddelanden överallt mm..”

Jag tog den varningen på allvar och bestämde mig för att inte köpa nån Apple Watch. Den veckan.

Men nu den senaste tiden när jag börjat inse att det höga blodtrycket / jag fyller snart 50 / det finns hjärtsjukdomar i släkten / jag är tjock / dags att röra lite mer på sig, gör att jag skulle nog kanske må bra av en liten motivator. Nåt som gör det här med vardagsmotion lite enklare, eller iaf lite mer intressant.
Dessutom vore det ju bra att ha lite koll på hur hjärtat funkar.

Tänk om man skulle kunna få en varning som gör att man hinner uppsöka vård innan man faller ihop och dör ute på en skogspromenad?

En Apple Watch har ju en del synnerligen fiffiga funktioner som håller reda på just hur hjärtat mm mår. Den är en av de bättre smarta klockorna på just den saken om jag förstått allt rätt. Och den är ju en pryl jag under 6 år suktat efter.

Dags att slå till & I går kom den.

En rymdgrå Apple Watch Series 6 (GPS + Cellular) 44 mm med aluminiumboett och vanligt sportband köpte jag.
Inte den dyraste alltså.
Men heller inte den billigaste. 6095kr inkl moms på Apple Store.

Blixtsnabbt slet jag upp den, monterade på armbandet och starta den, synkade ihop den med min Iphone och gjorde en massa fiffiga inställningar.

Och exakt här och nu ska vi backa bandet lite och avslöja varför jag till slut slog till och skaffade den.

Eftersom jag redan är sanslöst less på alla notiser till höger och vänster. Less på att alltid vara uppkopplad och tillgänglig. Alltid ha alla kommunikationsmedel i fickan, oavsett när och var, så slog det mig att med en Apple Watch kanske jag kan justera det där beteendet så till den milda grad att jag med klockan på armen blir extremt inkognito, men ändå nåbar om det verkligen behövs.

Jag gick in i köpet med en tydlig plan: Jag ska ha så lite som möjligt på den, och bara se de allra viktigaste notiserna. Den ska få störa mig så lite som det bara är möjligt, och den ska så mycket som möjligt helt ersätta den alltid medföljande mobilen.

Så, vad tycker jag nu om den efter ganska precis ett dygns användande?

Till att börja med så är den ju snygg. Eller cool? Den ser iaf ut som en pryl som en Apple-människa skall och kanske bör ha. Att man kan byta utseende / funktioner på displayen och hur andra funktioner i detalj funkar tänker jag absolut inte gå in på här. Det utgår jag från att den som läser har bra koll på redan.
Jag vill mest berätta vad jag tycker om den, som pryl / hjälpmedel.

Jag valde att behålla två vägar att nå mig via klockan. Röstsamtal + SMS.
Bara det känns som om man tagit steget tillbaka till 1993 eller så. Men en befriande tanke att slippa Facebook och Facebook Messenger, Skype, Mail, Instagram, Twitter, What’s App, mfl.
Nu kan den som absolut behöver nå mig göra det. Antingen via ett gammalt hederligt samtal, eller SMS.
Enkelt. Och så fick det bli.

Sen valde jag att fokusera på hälsobitarna i klockan. Jag vill hålla koll på antal steg och distans jag promenerar varje dag. Jag ville dessutom få ett hum om hur många kalorier som bränns, även om den vetenskapen / vetskapen är för mig ganska orelevant.

Jag ville dessutom dra nytta av alla funktioner som klockan erbjuder för att eventuellt kunna förlänga livet vid ett stundande hjärtfel. Jag ville se vilken puls jag har både i viloläge och vid fysiskt ansträngning.

Och jag ville slutligen även övervaka hur jag sover och försöka med klockans hjälp sova ännu bättre / effektivare.

Efter ett dygns användande har jag såklart inte ett enda riktigt vettigt svar att delge. Jag vet inte ens om jag gillar att ha en klocka på armen efter att vart fri från armbandsur sen 1986.

Men det jag vet är att jag i dag efter en dryg mils morgonpromenad hade mer data att analysera (man gillar ju att nörda in på data ibland) och jag inser hur sjukt mycket som krävs för att förbränna kalorier motsvarande en bakispizza med tillhörande Coca Cola. Ska sanningen fram så visste jag det innan, men nu är det så visuellt självklart att två timmars promenad med en hund förbränner typ hälften av den middagen, med lite tur.

Vad kan jag mer säga då?

Funktioner som Apples HomeKit har mer att önska i Apple Watch. Jag vill enklare kunna justera saker i olika rum, ha bättre översikt på favorit-scener etc. Men den gör det den skall, om man har överseende för det visuella.

Phillips Hue på Apple Watch är ungefär lika som HomeKit. Man saknar en vettigare översikt.

Spela musik på den är ju som att spela från en Iphone. Fast med typ 1000 gånger sämre översikt.
Men varför hittar inte den mina Sonos-högtalare?
Det lär jag gräva mer i, för det är ju helt orimligt att en sån basfunktion inte finns kan jag ju tycka?

Att alltid ha aktuell väderprognos direkt på handleden har ju sina fördelar ibland med. Allra helst om man har för avsikt att lämna mobilen hemma då och då.

Kalendern är jag skeptiskt till. Här är en detalj som dels är sanslöst fiffig att ha på armen alltid, och det kan bli en källa till onödig stress. Jag ska utvärdera om den skall få stanna kvar, eller om den skall väck.
Just nu är det ju minimalt med poster i mina kalendrar så det är ett icke-problem.

Apple Pay. Denna skänk från ovan som jag precis nyligen fått att funka på Iphonen då min bank var ganska sen att få igång den tjänsten. Men vilken lycka att alltid ha sitt digitala kort med sig!
Har inte använt funktionen ännu på klockan, men antar att det bara kommer funka så enkelt som det mesta ju gör i Apples värld även där.

OneNote använder jag på både dator och mobil. Egentligen vill jag undvika alla Microsoft-program i största möjliga mån, men då jag ibland tvingas jobba i Excel eftersom Google’s kalkylblad har sina begränsningar så gav jag OneNote en chans och insåg att jag gillade det i jämförelse med Apples egna Anteckningar.
Likaså med Outlook (Nu går Apple-folket i taket!) som ju funkar för mig bättre än Apples egna Mail…
Så därför installerade jag OneNote på klockan, enbart för att snabbt och enkelt kunna tala in en anteckning som jag senare kan plocka upp och fortsätta på vid datorn hemma. Jag jobbar mycket med anteckningar och det kanske beror på min ålder?

Sista reflektionen i denna ”recension” är den lilla pikanta detaljen att en Apple Watch även har en funktion som visar tid. Både analogt och digitalt, beroende på hur man vill ha det.
Sen om det är bra eller dåligt får man väl avgöra själv, men jag behöver hålla koll på tid inför varje F1-helg så jag inte missar direkt-sändningarna.

Ska man köpa en Apple Watch?
Nej. Gör inte det.
Du har säkert inte alls nytta av den som gör att du kan motivera det (löjligt) höga priset för en liten minimal display på handleden.

Har du slanten över och du bara brinner för ännu en pryl så ska du köpa den, och jag tror du ska använda den exakt som du själv väljer att använda den. Men måttfullhet i användandet av funktioner / notiser är nog kanske bästa tipset här, iaf känns det så just nu.

Om ca en vecka kommer jag avgöra om jag skall behålla den, eller om jag ska sälja / ge bort den i julklapp.
Tiden får utvisa. Den kanske växer sig fast..?

Update: Efter nästan 4 veckor kan jag konstatera att jag behåller den. inte för att jag förtfarande är helt övertygad, men tillräckligt intresserad av att fortsätta använda den jämfört med att göra mig av med den.
Betyget är alltså +/- 0 ungefär. Varken mer eller mindre.

Men den är fiffig. 😉

k2

Jag söker ny utmaning i livet

Hund på restaurang i Falun.

Är hund välkommen på restaurang i Falun?

Biljetter

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa biljetter till ett evenemang?

Swedish rock & metal bands

Don’t we all love SWEDISH rock & metal bands?

Oderland

Byta till ett snabbt och bra webhotell?