MG_1275

Naturen i Norrland

Naturen kring Bispgården där jag nu befinner mig är rätt brutal skulle man kunna säga. Man kan ju tro att naturen hemma i trygga Dalarna skulle bestå just av dalar & bergsknallar, men jämför man med detta så kan man räkna in Dalarna till Skåne om man ser till terrängen.
I dag besökte vi bla Döda fallet utanför Bispgården på väg mot Hammarstrand, ett vattenfall som just är dött pga att en viss Magnus Huss år 1796 tog död på det.
Han lyckades med den ultimata civila olydnaden & drog på egen hand om vattenflödet så en sjö på 100 miljoner kubikmeter vatten tömdes på bara 4 timmar.
Rätt bra jobbat skulle man kunna säga.
I dag går vattendraget, eller Indalsälven om man ska va noga, ett par hundra meter från detta Döda Fallet & kommer nog att fortsätta göra så tills nån kommer på hur man ska laga den skada på naturens flöde som ”Vildhussen” åsamkade.
På hans gravsten står det så här:
Magnus Huss 1755 – 1797
Sekelgamla hugskott bragte han till verkställighet.
Han tystade fallet.
Lade älven till ro.
Framsynt djärvhet blev till båtnad för fiske, skogsvård, industri.
Slut på historielektionen!
Vi knallade runt på alla landgångar vid Döda fallet & jag tog lite bilder, dock i extremt hårt solljus så det blir inga fotografiska mästerverk att visa upp, snarare mer ett minne av denna dag på denna märkliga plats.
Vi har även besökt den än mer märkliga Thailändska paviljongen som finns här i byn, ska lägga upp nån bild på det sen & berätta ännu en sjuk historia, bara jag får tid.
En rätt galen farbror som renoverar gamla Scania-Vabis lastbiliar från 50-talet träffade vi i dag. En man med full koll på sin extrema hobby & som gladeligen köper fabriksnya motordelar för 10 000 tals kronor, bara för att kunna stoltsera med att hans nyrenoverade motor är byggd på orginaldelar. Sjukt måhända, men alltid kul med sånna entusiaster & en sak är säker: Lastbilen han nu renoverar är i bättre skick än när den lämnade fabriken ny, 1956!
Nu är det möte igen om en stund, först en varm dusch!

-= www.kristerlindholm.se =-

k2

Jag söker ny utmaning i livet

Hund på restaurang i Falun.

Är hund välkommen på restaurang i Falun?

Apple Watch Series 6

En typ av recension: Apple Watch Series 6

Biljetter

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa biljetter till ett evenemang?

Swedish rock & metal bands

Don’t we all love SWEDISH rock & metal bands?