DJI Mavic PRO

Helt plötsligt blev man pilot på gamla dar!

I många år har jag drömt om att skaffa en radiostyrd pryl. Det började när jag var ett litet barn och suktade runt i Hobbex-katalogen där deras ”Airboat” var absolut mest spännande! En pryl som man kunde köra både på snö och vatten! Helt meningslös säkert, men det var den jag ville ha, då.

Sen när jag växte upp var det mest radiostyrda bilar som fångade intresset. Helst då en med Metanol-motor som väsnades av bara F*n! Men de var ju alldeles för dyra, samt krångliga, så det blev ju aldrig nåt med den drömmen.

Dock ett antal simpla radiostyrda bilar med el-motor avverkades väl innan intresset för mopeder började..

Sen i vuxen ålder så blev jag med systemkamera, och en skrälldus med objektiv, filter och annan relevant utrustning. Intresset att fota, och filma, växte till sig rejält i början av det här årtusendet, men svalnade av efter några år för att sedemera tvär-dö tillsammans med bristen på tid att ens ha någon hobby.

Men nu, år 2018, var det alltså dags att bestämma sig för en hobby. Jag kan inte bara jobba hela tiden! Det måste finnas något som är intressant, som jag har råd med, och som jag kan nörda in mig på igen. Nåt som bara är för mig! Och det föll sig så väl att både foto, film och radiostyrda prylar faktiskt gick att kombinera den här gången, även om det blev på tok för dyrt initialt att skaffa denna drönare.

Valet föll på en DJI Mavic PRO Platinum med tillhörande extra batterier etc, ett kit som ska räcka utan att ett begär efter mer prylar ska infinna sig direkt som det ju tyvärr är när man köper ett fiske-spö, eller andra hobby-prylar. Det finns alltid fler tuffa saker att köpa, man kan alltid fylla upp drag-lådan med fräna wobblers i all oändlighet så att säga. Det mesta som vi män går i gång på är ju material-hobbies.

Man ska köpa fler fräna gadgets tills man kräks på alla saker som bara ligger och samlar damm.

Den här mojängen får jag ner i dator-väskan om så är, Inkl alla tillbehör. Det är bekvämt, och bör innebär att den får hänga med mer o mer på de flesta saker man gör.
Kanske.

Nu kommer det ju att handla om att använda den, och inte låta den ligga och samla damm för att man är lat av naturen.

Vy över Linghed från ca 100 meters höjd.

Vy över Linghed från ca 100 meters höjd.

Är det kul då?
Jo, det är ju det. Men det är förbannat svårt, och det vilar ju hela tiden en ondska över att flyga upp 120 meter i luften med en sak som kommer kosta närmare 15 000kr att ersätta om den ramlar ner, och inte slår sönder nåns egendom i fallet vill säga.

Det kommer till ett ansvar som tyvärr är ganska svårt att sätta fingret på. Men gör man en rejäl groda så kan ju faktiskt någon göra sig ordentligt illa. Ungefär som när man kör bil, eller motorcykel dvs.
Man får inte tappa omdömet. Eller göra onödigt korkade saker. Ganska enkelt egentligen kanske?

Jag investerade dessutom i en rejäl ansvarsförsäkring i dag som kostar en smärre förmögenhet årligen, bara för att klara mig från tråkigheter om en olycka skulle vara framme.

Sen är det ju de där detaljerna med vad man får, och inte får göra.
Inte helt glasklart med alla regler, men det är ganska enkelt att inte göra helt fel i alla fall som tur är.
Det får räcka så länge. Sunt förnuft får som vanligt alltid råda.

Men när man väl är ute och flyger så är det skoj. För att inte säga häpnadsväckande coolt.
Nu får man se hur allt ser ut ovanifrån, och det går ju att ta helt magiska stillbilder, och film i 4K-upplösning, medans man flyger runt och ser det kameran ser i realtid på sin tillkopplade iPad.

-Hur coolt som helst!

En annan sak som är coolt är att det redan finns förfrågningar på bild-jobb. Flera stycken har hört av sig och vill ha bilder tagna på sina hem och lite annat.

Dock är det inte enbart skoj med såna förfrågningar. Visst, det är smickrande att man gillar de få bilder jag visat upp, och det är trevligt att få frågor om att ta bilder på begäran. Men detta är en hobby, initialt, och bilder som andra vill ha tagna kanske går att lösa om det känns skoj och ersättning för tiden man lägger ner är skälig. Jag är för gammal att jobba gratis tyvärr, även om det är förbaskat skoj med flygfoto.

Men fortsätt gärna höra av er om ni har någon idé ni vill förverkliga.
Det värsta som kan hända är ju att jag säger nej. 🙂

 

k2

Jag söker ny utmaning i livet

Hund på restaurang i Falun.

Är hund välkommen på restaurang i Falun?

Apple Watch Series 6

En typ av recension: Apple Watch Series 6

Biljetter

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa biljetter till ett evenemang?

Swedish rock & metal bands

Don’t we all love SWEDISH rock & metal bands?