Svärdsjö

Hur kan du flytta tillbaka till Svärdsjö?

Svärdsjö ja.
Varför hamnade vi här?

Nu har jag fått frågan så pass många gånger att det känns enklare att skriva av sig lite i ämnet.

Vi fattade beslutet att lämna Falun och leta oss ut på landet. Vi var ute efter den där enkla känslan att när man går utanför ytterdörren till sin bostad så är man fortfarande hemma. Fattar du?

Att ha en trädgård, egna planteringar (nåja, det ligger kanske inte just på min privata prio-list att påta runt i trädgårds-landen, men vi är ju flera om detta beslut så att säga), nånstans att hänga framförallt sommartid när man är ledig.

En helt annan miljö än en fyrkantig betong-lägenhet mitt i en stad alltså.

Vi ville utanför stan, och satte upp nåt mål om att hitta en bostad som är typ max 40 min bort med kollektivtrafik. Det kändes som ett lagomt stort steg.

Det finns massor med samhällen kring Falun som kunde vara intressant rent logistiskt, men efter att ha granskat Dalatrafiks hemsida kom vi fram till att vissa ställen helt enkelt inte passar oss och de pendlings-behov vi trots allt har för att klara våra uppdrag inne i Falun.

Eftersom jag ursprungligen kommer från Linghed, och har bott i Svärdsjö i många år innan, så känner ju jag till det som man kallar Svärdsjö-bygden rätt bra. Med byar som främst Toftbyn, Enviken, Linghed Svärdsjö och Sundborn så fanns det helt enkelt en del alternativ att välja på.

Svärdsjö är en by jag bodde i till och från under 80 & 90-talet.

En by som jag har haft oerhört mycket kul i och lärt känna massor med folk i genom åren, men också en by jag valde att lämna för andra äventyr under en period från 1995 till 1998. Då hamnade jag återigen i Linghed en kort period för att sedemera återvända till just Svärdsjö nått år innan Falun till slut lockade mig.

Det gällde mest att hitta rätt bostad. Och på ett rimligt avstånd från en busshållplats.

Köpa, eller hyra? Ja, det spelade mindre roll i detta skede.
Köpa om priset / objektet var rätt. Absolut. Men hyra var alltid ett alternativ, om det skulle innebära en kraftig reducering av den hyra vi redan hade inne i Falun.

Efter en del turer med husvisningar som till slut sket sig så dök ett erbjudande upp om att hyra en lägenhet med stor potential inne i centrala Svärdsjö som faktiskt hade allt det där vi sökte.

Vad är så bra och speciellt med Svärdsjö då?

Måste allt vara så enastående bra på alla sätt?
Jag är av den åsikten att så länge allt funkar, eller funkar väldigt bra, så är det helt okej. Här finns det viktigaste med allt från en välsorterad Ica-affär, Apotek, lite nischade butiker och andra verksamheter samt en fantastisk vacker och avslappnad miljö.

Det finns till och med ett utlämningsställe för Systembolaget så numera får man köpa sin bag-in-box via Systembolagets hemsida och sen hämta ut den i granngården. 😉

Byn har dessutom en pizzeria som är grymt bra. Man kan syssla med allehanda sporter och det finns fina badplatser på promenadavstånd. Vintertid är det inte lång till en skidbacke, eller elljusspår.
Ja, om man nu gillar sånt. Nån av oss i hushållet gör det iaf. Tur det! 😉

Sen är folk ganska avslappnade här. Det är inte så jävla märkvärdigt. Det gillar jag.

Men framförallt ger det en skön känsla att vara hemma.
Det är lugnt och tryggt. Det är för mig det viktigaste. Att känna att man är hemma och kan ha ett fönster öppet samtidigt som man kolla på tv utan att bli helt vansinnig av allt oljud. Att nån dyker förbi på packmoped utan att avisera det i förväg.
De där små sakerna alltså.

Så kontentan av hela frågeställningen varför vi valde Svärdsjö är faktiskt: Varför inte?

Avslutningsvis, för er som inte har en susning om vad Svärdsjö är så finns det faktiskt en liten film jag tycker kan sammanfatta det bra och som på ett ärligt sätt skildrar bygden på ett vackert sätt som jag själv inte riktigt sett den, förr.

Mest troligt för att jag vart mitt uppe i det i typ halva livet redan.

k2

Jag söker ny utmaning i livet

Hund på restaurang i Falun.

Är hund välkommen på restaurang i Falun?

Apple Watch Series 6

En typ av recension: Apple Watch Series 6

Biljetter

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa biljetter till ett evenemang?

Swedish rock & metal bands

Don’t we all love SWEDISH rock & metal bands?