Sabaton Open Air - Coffee & Honey Stout

Sabaton Open Air – Coffee & Honey Stout

Den här ölen, Coffee & Honey Stout, kom jag på idén till på Öl-mässan i Göteborg våren 2017.
Jag var där och besökte bryggeriet Två Feta Grisar, som ju startades och drivs av min sambos bror och svåger.

De har i sin tidigare portfölj en fantastiskt Stout med honungs-smak. En Stout som, för mig som normalt sett tycker att en öl som smakar mer än exempelvis en Heineken är för smakrik och därmed tämligen odrickbar, föll mig direkt i smaken!

Och nu skulle de på mässan ha en speciell Stout med kaffe-smak.
Ganska kul tanke, men för den skull inget unikt. I många andra montrar serverades det Kaffe-stout. Men just deras var en av de bättre. Kanske rent av den bästa, enligt mig.

Men om man blandar då?

Så. Där och då kom jag på tanken att blanda dessa två smaker till en och samma.
Jag tog ett snack med bryggaren och han gjorde en test någon vecka senare, så vid nästa besök i Göteborg fick jag smaka den och jag var helt såld. Detta är exakt rätt tyckte jag då, och kan villigt erkänna att det är exakt samma känsla jag har nu när jag dricker en kylskåps-kall flaska av denna.

OBS. Drickes ur glas, ej ur flaskan…

Vi bestämde att göra en special-brygd i samarbete med Sabaton Open Air. Festivalen har tidigare haft en del olika special-brygder med egen etikett, bland annat en ”Sabaton Open Ale” som vi gjorde med Falubryggeriet Villovägens.

Sabaton Open Air – Coffee & Honey Stout

Sabaton Open Air - Coffee & Honey Stout

Men nu var det alltså dags för en öl med betydligt mer karaktär. En öl som verkligen står ut från mängden och en öl som vi var fullständigt medvetna att man antingen skulle hata, eller älska.
Öl är ju ungefär som åsikter om mat och vin, en ganska het potatis. 😉

Men en sak var säker, den skulle inte kunna liknas med det man normalt sett är van att få serverad på en festival. Det var huvudmålet. Och det lyckades vi bra med!

En stout värdig ett 10-årsjubileum. Ja, det anser jag allt att den var, och är.

Hur smakar den då?

Betyget den har på öl-nördarnas egen hemsida Untapped visar att den är riktigt omtyckt.
Man ska ha med sig att det är ytterst få som ger en öl 5.0 i rating, så betyget 3.66 i skrivande stund är riktigt bra måste jag säga!

Vill man grotta ner sig i hur den smakar, och hur man ska dricka den etc så är det betydligt bättre att läsa vad folk tycker där än att fråga mig. Jag tycker det är vansinnigt god, och den passar mig utomordentligt bra i antalet en eller två efter en god middag, eller bara som slö-dricka en fredag efter en tuff vecka.

Eller när som helst då man vill dricka en god öl.
Anledningarna är man väl bäst själv på att hitta, eller hur? 🙂

Tänk på att den är på hela 9.5% bara..

Eller, varför inte kika på den här videon där ölen recenseras på ett ganska kul sätt?

Finns den på Systembolaget?

Ja, i en begränsad tid framöver så finns det även att få tag på via bolaget.

Dessvärre är det ju så att man får lov att beställa ölen på Systembolagets hemsida om man vill testa den.
Att få en öl på hyllan i alla butiker är en svår nöt att knäcka tyvärr, men det är busenkelt att göra en beställning, och sen hämta den på sin lokala butik eller utlämningsställe.

Du hittar den här på Systembolagets hemsida!

Sabaton Open Air – Coffee & Honey Stout (Nr 31784)

-Väl smakat!
Berätta gärna vad du tycker om den i kommentarsfältet nedan.